Welcome to Year 4 Maple Class.
Welcome to Year 4 Maple class. Our class is taught by Mrs Wood (Monday am, Weds am, Thursdays and Fridays) and Mr Evans (Monday pm, Tuesdays). Mrs Madden is our teaching assistant. Mr Crook teaches music on Weds afternoons. We are covering some great topics and themes this year. Our theme for the first half of the autumn term is THE SAVAGE STONE AGE.
Some information about weekly routines:
To help your child in Literacy, the main thing to do is encourage them to read for pleasure. Children who love reading are usually excellent writers too.
Spellings are sent home every week. Please help your child to learn them for the test on Fridays.
This week's spellings (for the week commencing October 9th) are:
appear, disappear, different, difficult.
The children are also learning some personal spellings from errors in their own work.
The spellings will be tested on Friday.
In school, we have a calculation policy- which may be very different to how you were taught Maths at school! Please consult the policies for addition, subtraction, multiplication and division when you help you child with their Maths. This will prevent your child getting confused by conflicting methods. The calculation policies can be found under the "Curriculum" section.
Every week, we assess the children's mental Maths skills and, as soon as a child has grasped one particular skill, we move them on to a new one. Keep checking here for a range of resources to help you with their mental Maths skills.
Example Questions for Weekly Mental Maths
We will be looking at these mental Maths skills over the course of the year:
When learning times tables, children need to know how to answer these kinds of questions as well as "straightforward" questions like 4x6=?
How many sixes are there in 36? What is the product of 5 and 6? (5x6=?) ? x 6 = 24 30 divided by ? =6
When learning number bonds eg to 100, these are the kinds of questions children need to be able to answer:
100 - 64= ? 35+?=100 100 - ?= 59
Facts linked to Times Tables
These are examples of questions for facts associated with times tables.
I know my 9x table, so I also know that eg
4x9=36 36 divided by 9 = 4 36 divided by 4=9 9x4=36
4x90 = 360 3600 divided by 90 = 40 0.4x9= 3.6
Multiplying / Dividing by 10/100/1000 - including decimals
When multiplying and dividing by 10, 100 or 1000, children need to remember to move the digits and add or remove zeros eg:
Th H T U
2 4 becomes...
2 4 0 0
24 divided by 10
Th H T U . tenths
2 4 becomes..